HUSK DesignÚjraiparosítás innovatív technológiákkal:A tornaljai konfekciós ruhagyár újraélesztése magyar formatervekkel.

A projekt egy kihasználatlanul álló tornaljai üzemet kapcsolna össze egy egyedülálló magyar foglalkoztatási kezdeményezéssel. Tornalja a rőcei járáshoz tartozik, abban a szlovákiai régióban található, ahol az országban a legmagasabb a munkanélküliség (2007-ben megközelítette a 25%-ot). A lakosság főleg magyar anyanyelvű. A város melletti konfekcióüzemet 2007. szeptemberében zárta be a tulajdonos, addig főleg amerikai exportra készítettek férfiruhát. (A tulajdonos, az OZETA NEO cég máig működik más városokban.)
A cég főleg a környékbeli romákat foglalkoztatta, akik szakképzett minőségi munkát
végeztek. A 617 elbocsátott dolgozó nagyobbik hányada szakmunkás, nagyrészt máig munkanélküli. A szlovák partner ennek az üzemnek az újraindítását tekinti feladatának.
Ehhez egy új piaci szegmenst céloz meg, mely a magyarországi formatervezői know-how-nak köszönhetően nyílna meg előtte.A magyar partner, az Amaro Trajo Életünk Roma Kultúráért Alapítvány szolgáltatná a lassan Európa szerte ismert Romani Design ruhatervezőinek a tapasztalatát, ezt adná át Tornalján a jelenleg munkanélküli textilipari munkásoknak.
A Romani Desig rendkívül igényes, különleges anyagból készült egyedi darabokkal jelent meg a divatvilágban, az áraik ennek megfelelően csak a nagy divatcégek áraihoz voltak mérhetők. A koncepció az, hogy a hagyományos cigány öltözék stílusát megtartva korszerű és elegáns ruhákat és kiegészítőket készítsenek. A termékek nagy sikert aratnak minden bemutatón.
A szövetkezet olyan munkaerőpiacról kiszorult nőkkel, asszonyokkal dolgozik, akik számára teljes rehabilitációs, tanácsadást nyújtott. A szolgáltatások segítségével ezek az asszonyok ki tudtak törni helyzetükből és sokan integrálódni tudtak a munkaerőpiacra. Az együttműködés ennek a tudásnak az átadására alapszik, amelyet tovább erősít, hogy a szervezetek azonos területen működnek, varrással foglalkoznak.

A projekt már nevében is jelzi, hogy központi szerep jut benne az innovációnak. A projekt az elmúlt évtizedek európai gyakorlatából azt az elemet igyekezett átvenni, hogy a kevéssé korszerű, kimerülő piacokra gyártó üzemeket egy-egy eredeti és váratlan ötlettel teszik újra piacképessé. Ennek alapja a sokoldalúan és rugalmasan képzett munkaerő, amely sokkal összetettebb feladatok elvégzésére képes, így az előállított drágább termék képes megtalálni a kisebb létszámú, de határozott preferenciákkal rendelk ező vásárlóközönséget. Sehol a világon nem próbálták még meg egyszerre művészeti és kereskedelmi céllal felhasználni a roma ízlésvilágot és öltözködési stílust. A Romani Design egyelőre még egyedi termékként létező mintadarabok már így is nemzetközi szinten felkeltették az érdeklődést, ezért várható, hogy az olcsóbb sorozatgyártás valóságos divatot tud teremteni. Ezzel a többségi környezet számára is kevésbé lesz idegen a hagyományos roma küllem, értéknek tekintik a más kultúrából származó szín és formavilágot, vagyis csökkenhet a romáktól val ó idegenkedés.
Ezt tekinthetjük egy multiplikált hatásnak. Tornalján, ahol a cigány-többségi együttélés viszonylag kiegyensúlyozott, a szakképzett romák munkához jutása követendő példa lehet a fiatalok számára, s többen ambicionálhatják a továbbtanulást a helyi szakközépiskolába (mint volt ez régebben). Biztosra vehető, hogy azok, akik elhelyezkedtek, a szokásokhoz híven, számos más család megélhetésébe is besegítenek, azaz egy munkahely több család élelmezését is megsegíti.


Az Amaro Trajo Alapítvány és az Art Eko egyesület partnersége 252 036,9 eur uniós támogatást nyert el projektjére - Újraiparosítás innovatív technológiákkal: A tornaljai konfekciós ruhagyár újraélesztése magyar formatervekkel.
ART-EKOarrow HUSK Design